Gunnar-Björnsgrottan.

Gunnar-Björnsgrottan

I dag har jag besökt Gunnar-Björnsgrottan som ligger vid sjön Rosången en halvmil från Överhogdal. Det är 61 år sedan jag bodde tillsammans med mina föräldrar i en liten stuga alldeles i närheten av grottan, far var där och högg efter en skogsbrand sommaren 1959 så mor och jag var här med honom några veckor, hur många har jag inget minne av. Det jag minns är historien om grottan och vi lade nät och fiskade jag var i skogen hela dagarna, i och för sig så bodde vi ju mitt ute i skogen men mor hjälpte far med att barka, så jag var med uti skogen hela tiden. Nu är det flera byggnader på platsen och stugan är utbyggd, då var den ca. 3×4 meter, ett rum med en öppen spis i ena hörnet, fotogenlykta och jag tror spritkök att laga mat på. För att komma till stugan på den tiden så var det att ro över sjön från närmaste bilväg var det då fyra km att ro, nu går det bilväg nästa enda fram till stugan.

Stugan som vi bodde i 1959, nu utbyggd både på längden och tvären.

Jag har funderat i dag på att far bodde ju och arbetade här ensam den mesta tiden av sommaren, tänk om det skulle ha hänt nån ting, han kunde ha huggit sej eller blivit klämd av nåt träd eller. Han jobbade ensam, ingen skulle sakna honom fören till helgen då han skulle komma hem, så vi lever nog nu i en skyddad tillvaro då vi inte kan gå utanför dörren utan mobilen. Att fara hem när arbetsdagen var slut var ju inte att tänka på, far hade ju ingen bil utan här i slutet på 1950-talet så hade han köpt sej en moped, en Husqvarna Novolette 1956 års modell så det var till att ro dom 4 km och ta mopeden de dryga fyra milen hem på lördag eftermiddag och omvänt på söndag kväll.

Husqvarna Novolette 1956 44 cc 0,8 hk

En sådan här moped kostade då ca.750:- en skogsarbetare hade då en inkomst på ca. 180:- i månaden före skatt så det var nog en hyfsad investering man gjorde när man köpete en moped. Far och mor köpte huset som jag bor i nu 1955 för 5000:- och det det lån som dom tog då skulle amorteras med 50:- i kvartalet och jag vet att det var kvartal då det inte fanns pengar till amorteringen och far var runt på byn och fick växlar påskrivna. Det var ju inte givet att det fanns skogsarbete året runt, det mästa avverkades på vintern då det fanns snö att köra fram virket på.

Lite om Gunnar-Björnsgrottan: Jag har googlat på det här men inte hittat nån ting så det lilla jag vet är att det skulle ha bott en fredlös man i grottan, troligen en Gunnar Björn och denne Gunnar skulle ha, om jag minns rätt, vidtalat sin bror att skjuta honom men han ville inte vara medveten om när dådet skulle ske för att han skulle slippa leva som fredlös här ute i skogen. Något minnesfragment om att han upptäckte sin bror när han skulle dräpa honom och försökt avvärja dråpet, nån kanske vet mera så hör gärna av dej så kan jag fylla i historien…..

Några miljöbilder från stugan och stranden vid grottan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s