Fåglar som jag träffat på i sommar

Jag hade kvar solrosfrön från fågelmatningen i vintras som jag lade ut i början på juni och då dök det upp ett par Stenknäckar, en hane och en hona. Det är första gången som jag har sett den arten här, dom häckar i södra Sverige och sporadiskt upp till Dalarna och södra Norrlandskusten och dom var kvar vid fågelbordet så länge jag hade några frön att lägga ut. En dag var det två hanar samtidigt vid mataren så det verkar vara mer än ett par här. Dom är ganska utmärkande med sin markanta täckning och sin kraftiga näbb, dom lär kunna knäcka olivkärnor utan problem, vi får gå till tandläkaren när vi har bitit i en olivkärna.

Stenknäck, hane.

Domherren sägs ju vara en vinterfågel men dom var kvar så länge som jag hade frön att mata dom med. När det var som varmast i juni kom dom fram och pickade frön varje dag.

Den här bilden tog jag den 25 juni när det var närmare 30 grader.

En trolig ungkorp har varit och är fortfarande kvar i byn tillsynes ganska orädd för människor och djur. Det är ju ganska ovanligt att korpar kommer in och vistas bland människor men tydligen så kan ungkorpar vara ganska oskygga. En korp kan bli upp till 40 år gammal, normalt så lever dom i 10 till 15 år.

Korpen som har varit i Böle i sommar.

En kväll i slutet på juli när jag skulle vattna blommorna vid mina föräldrars grav i Rätan så var det flera sibiriska nötkråkor på kyrkogården. Dom höll på att festa på kottar från en tall som står inne på kyrkogården, det är en speciell tall, nån form av lärk vars kottar dom verkar var förtjusta i.

Nötkråka filmad på Rätans kyrkogård 2020-07-27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s