Apropå ett elavbrott

Nu tar vi elen för givet men, som det blev nu i helgen då elen försvann vid midnatt natten mot söndag och var borta i 26 timmar märker man hur sårbar man är. Jag köpte ett elverk i samband med stormen Ivar 2013 för att gardera mej mot strömavbrott. Nu när strömmen försvann så tänkte jag att det är lugnt den kommer strax tillbaka, nä du när jag vaknade på söndag morgon så var inte strömmen tillbaka men jag tog kaffebryggaren och knatade ut i garaget för att starta elverket. Det var tomt på bensin men jag hade en dunk stående och började fylla upp det men bensinen började rinna ut på undersidan av tanken, det läkte. Det har visat sej sedan att det var en oring i kranvredet som hade gått sönder, det var därför som det inte fanns något bränsle i elverket när jag skulle starta det och det var två år sedan jag använde elverket senast, det hade sakta läkt ur utan att märkas. Det blev till att leta fram Trangikökets kaffepanna och starta gasolgrillen och koka kaffe där, det tog en stund men det löste sej.

Nästa sak att göra var att få nån information om vad som hänt och när strömmen skulle komma tillbaka. Det enda som fungerade var mobilen men den hade jag glömt att ladda, jag brukar alltid sätta den på laddning varje kväll när jag går och lägger mej men i lördags hade jag glömt det så det var bara 15% av batteriet kvar. Jag gick in på BTEAs hemsida och konstaterade att det hade varit ett haveri vid ett ställverk vid Rätans kraftverk och det beräknades vara lagat under eftermiddagen. Jaha då var det till att få lite ström i mobilen och det var bara att sätta sej i bilen och koppla in laddaren där, sen så körde jag omkring i över en timma för att få batteriet laddat, efter ett tiotal mil så var det uppe i 55%. Försökte att få mera information genom att lyssna på Radio Jämtland men som det är här kring Rätan så plötsligt så slår det över till Radio Västernorrland så det blev en väldigt splittrad information där.

När jag kom hem igen så använde jag mobilen som router och använde en bärbar dator som jag har stående i fall att till att komma ut på internet, ja då går mobilnätet ner så det var ju nästan omöjligt att komma ut på nätet under flera timmar men det medförde att mobilen laddade upp sej från den bärbara datorns batteri.

Strax före kl. 2 på natten mot måndag kom strömmen tillbaka så nu är allt frid och fröjd igen. Men nu blir det till att kolla upp elverket då och då så det fungerar samt att ha bränsle hemma för blir det ett större strömavbrott så kan det vara lång till närmsta mack som har ström. Skulle jag te.x ha gett mej iväg för att skaffa bensin i lördags natt så endera så har det varit Fåker eller Myrviken som hade varit närmast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s