Bildkavalkad från Nederhögen

Jag har väntat på att det skulle bil rätt ljus för att ta några bilder på vattentornet i Nederhögen och i dag tyckte jag det verkade rätt och åkte dit, strålande sol och vindstilla samt några plusgrader. Det blev en hel del bilder på vattentornet och sen av bara farten så blev det en radda till, jag fick åka hem och tömma minneskortet och åka dit en tur till.

Tornet har använts för att fylla tankarna på ångloken, vattnet pumpades upp i tornet från Tvärhoan som rinner en bit därifrån, när man skulle fylla på loken vred man in vattenhästen över loken och fyllde på. Ett minne från en svunnen epok, tornet är nu privatägt.

Stationen hette från början Bryngelhögens station för att den låg på mark som tillhörde Bryngelhögens by men ganska tidigt bytte den namn till Nederhögen då den byn låg närmare och det började växa upp ett litet samhälle kring stationen. När jag kom hem och laddade ner bilderna så upptäckte jag att stationen har börjat att byta namn till Bryngelhögen igen.

Det fanns en gång både konsum och en privat affär vid stationen, konsum lades ner 1969 och Johns affär försvann en bit in på 1970-talet, den var för övrigt från början en filial till Petterssons affär i Röjan, Pettersson hade även en filial i Handsjön. Sedan konsum lades ner så var det käppfabrik där några år som ägdes av bröderna Nilsson från Marieby, dom hade även sågen i Nederhögen på den här tiden.

Nederhögens skola som stod färdigt 1952 och lades ner 1981 där gick jag från första klass 1960 till sjätte klass 1966. Vi åkte skolskjuts från Böle antingen med Enar Klotz eller Per Bäckström i deras Volvosuggor, jag har undrat hur många ungar vi var som åkte i dom där bilarna samtidigt, två i framsätet och sedan fyra på varje säte bak så tio var vi minst och säkerhetsbälten var inte uppfunna på den tiden. Bilden på Volvosuggan har jag lånat från Jan-Erik Wahléns bok om Nederhögens stationssamhälle. Den före detta skolan har senast byggts om för att bli flyktingförläggning men det avslutades när flyktingströmmen avtog. Nu ser huset ganska sunkigt ut.

När vi hade friluftsdag i skolan så fick vi ibland ta med oss skidorna och gå upp till kullen Högen som låg uppe i den egentliga byn Nederhögen och åka utför. Jag for upp dit i dag och tog några bilder på backen och lita annat som jag fick syn på där.


2 reaktioner till “Bildkavalkad från Nederhögen

 1. Hej Lasse, Jag heter Ellen Vrieze och vi är nya ägaren Nederhögen Vildmarkscenter. Vi kom över bilder och din berättelse om Nederhogen Vildmarkscenter på din internetsida. Vi skulle vara mycket intresserade om du har fler berättelser eller foton i din ägo. Skulle vi möjligen kunna använda bilderna i vildmarkscentrets skolbyggnad? Det kommer att finnas en vägg med skolbyggnadens historia. Tack snälla. Vänliga hälsningar, Ellen

  Gilla

  1. Hej Ellen, kul att du har hittat min sida. Det går bra att använda mina bilder och jag skall leta fram lite bilder som jag har från Nederhögens skola och skicka till dej. Jag själv gick mina sex första skolår på skolan i Nederhögen, då var vi nog över 30 barn som gick där från byarna Böle, Röjan och Högarbyarna. Jag hör av mej om mera bilder.
   Hälsningar Lasse.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s